Наші професії

8211 Верстатник широкого профілю, кваліфікація - третій розряд



 Завдання та обов’язки
  • Обробляє деталі на токарних, фрезерних, свердлильних, копіювальних і шпонкових верстатах за 8-11-м квалітетами (3-4-м класами точності) та на шліфувальних верстатах із застосуванням охолоджувальної рідини за 8-10-м квалітетами (3-м класом точності).
    Нарізає різьбу з діаметром до 2 мм та понад 24 мм до 42 мм на прохід та в упор на свердлильних верстатах.
  • Нарізає зовнішню і внутрішню однозахідну трикутну, прямокутну та трапецеїдальну різьбу різцем, багато різцевими головками.
  • Фрезерує прямокутні і радіусні зовнішні і внутрішні поверхні, уступи, пази, канавки, однозахідні різьби, спіралі, зуби шестерень і зубчастих рейок.
  • Установлює складні деталі на косинцях, призмах, домкратах, прокладках, лещатах різних конструкцій, на круглих поворотних столах, універсальних ділильних головках з вивіренням за індикатором.
  • Підналагоджує свердлильні, токарні, фрезерні та шліфувальні верстати.
  • Керує підіймально-транспортним устаткуванням з підлоги.
  • Стропує та ув’язує вантажі для підіймання, переміщення, установлення та складування.
7231 Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, кваліфікація - третій розряд



Завдання та обов’язки
  •  Виконує роботи з розбирання автомобілів. 
  • Ремонтує, складає вантажні, легкові автомобілі.
  •  Визначає і усуває несправності у роботі складових одиниць та агрегатів автомобілів. 
  • Ремонтує, складає, регулює та випробовує складові одиниці та агрегати середньої складності із заміною окремих частин і деталей.
  •  Виконує кріпильні роботи відповідальних різьбових з'єднань при технічному обслуговуванні із заміною зношених деталей.
  •  Виявляє несправності електроустаткування автомобіля (обриви, окиснення, розтріскування ізоляції проводів). 
  • З'єднує та паяє проводи з приладами і агрегатами електроустаткування.
  •  Виконує слюсарну обробку деталей по 11-12 квалітетах із застосуванням універсального обладнання. 
  • Ремонтує і встановлює складні агрегати і складові одиниці під керівництвом слюсаря більш високої кваліфікації.
7212 Електрозварник ручного зварювання, кваліфікація – третій розряд



Завдання та обов’язки
  • Виконує ручне дугове і плазмове зварювання середньої складності деталей, вузлів і конструкцій з вуглецевих сталей і простих деталей з конструкційних сталей, кольорових металів і сплавів у всіх просторових положеннях зварного шва, крім стельового.
  •  Виконує ручне дугове кисневе різання, стругання деталей середньої складності з маловуглецевих, легованих, спеціальних сталей, чавуну і кольорових металів в різних положеннях.
  •  Наплавляє спрацьовані прості інструменти, деталі з вуглецевих та конструкційних сталей.
 Повинен знати:
  •  будову електрозварювальних машин та зварювальних камер, які застосовує;
  •  вимоги до зварного шва та поверхонь після кисневого різання (стругання);
  •  вимоги і значення обмазок електродів; основні види контролю зварних швів;
  •  способи підбирання марок електродів залежно від марок сталі;
  •  причини виникнення внутрішніх напруг і деформацій у виробах, які зварює, та заходи їх запобігання.
7233 Слюсар-ремонтник, кваліфікація - третій розряд



Завдання та обов'язки
  • Розбирає, ремонтує, складає та випробовує середньої складності вузли та механізми устаткування, агрегатів і машин.
  •  Ремонтує, регулює та випробовує середньої складності устаткування, агрегати і машини, а також складне під керівництвом слюсаря вищої кваліфікації.
  •  Виконує слюсарне оброблення деталей за 11-12-м квалітетами (4-5-м класами точності).
  •  Ремонтує футероване устаткування та устаткування, яке виготовлене з захисних матеріалів та феросиліцію.
  •  Розбирає, складає та ущільнює фаолітову та керамічну апаратуру і комунікації.
  •  Виготовляє пристрої середньої складності для ремонту і складання.
  •  Виконує такелажні роботи під час переміщення вантажів за допомогою простих вантажопідіймальних засобів і механізмів, якими керують з підлоги.
Повинен знати:
  •  будову устаткування, яке ремонтує;
  •  призначення та взаємодію основних вузлів і механізмів;
  •  технологічну послідовність розбирання, ремонту і складання устаткування, агрегатів і машин;
  •  технічні умови на випробування, регулювання та приймання вузлів та механізмів;
  •  основні властивості матеріалів, які обробляє;
  •  будову універсальних пристроїв та середньої складності контрольно-вимірювального інструменту;
  •  допуски і посадки, квалітети і параметри шорсткості;
  •  правила стропування, підіймання, переміщення вантажів;
  •  правила експлуатації вантажопідіймальних засобів і механізмів, якими керують з підлоги.
7132 Лицювальник-плиточник, кваліфікація - четвертий розряд



Завдання та обов'язки

Виконує роботи середньої складності під час облицьовування керамічними та іншими плитками.

 Повинен знати:
  • способи розбивання, провішування та промаячування горизонтальних та вертикальних поверхонь;
  • способи установлювання та кріплення фасонних плиток;
  • правила ремонту підлог та заміни облицьовувальних плиток;
  • способи облицьовування поверхонь натуральними матеріалами.
7133 Штукатур, кваліфікація – четвертий розряд



Завдання та обов’язки

Виконує роботи середньої складності під час обштукатурювання поверхонь та ремонту штукатурки.

Повинен знати:
  • склад та способи приготування декоративних розчинів, розчинів для штукатурки спеціального призначення та бетонів для торкретування;
  • види та властивості сповільнювачів та прискорювачів тужавлення;
  • властивості розчинів з хімічними домішками (хлористі розчини, розчини з додаванням поташу, хлористого кальцію) та правила користування ними;
  • способи виконання поліпшеної штукатурки;
  • способи промаячування поверхонь; будову розчинонасосів, цементгармати та форсунок до них;
  • будову затиральних машин;
  • вимоги до якості штукатурних робіт;
  • способи механізованого нанесення розчинів й торкретування поверхонь.
7412 Кондитер, кваліфікація – четвертий розряд



Завдання та обов’язки
  • Виготовляє різноманітні кекси, рулети, печиво вищого гатунку роздрібного асортименту, торти і тістечка з різноманітної сировини (борошняного тіста, сирної маси, морозива) зі складним багатокольоровим візерунком, з роздільним розміщенням дрібних та середніх деталей малюнка та з різними традиційними переходами тонів.
  • Здійснює фігурне нарізування випечених напівфабрикатів, формує, виготовляє деталі малюнка, оздоблень для тортів з шоколаду, крему, бізе.
  • Підбирає крем за кольорами, наносить малюнок.
  • Складає малюнок з різних дрібних та середніх деталей.
  • Візуально перевіряє суміщення кольорових елементів і деталей малюнка, а також ваги готових тортів і тістечок.
Повинен знати:
  • асортимент, рецептури, технологію  виготовляння різноманітних кондитерських виробів, в т.ч. складних видів тортів і тістечок;
  • способи і техніку  оздоблення кремами, глазуррю, шоколадом;
  • правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, посуду ваговимірювальних приладів,  їх призначення та використання в технологічному процесі;
  • правила безпеки  і охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
5122 Кухар, кваліфікація - четвертий розряд



Повинен знати:
  •  кулінарне призначення риби, морепродуктів, м'яса, м'ясопродуктів, домашньої птиці та кролів, властивість цих продуктів;
  •  вимоги до якості, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності, терміни та умови їх зберігання;
  •  порядок обробки риб осетрових порід, морепродуктів;
  •  ознаки та органолептичні методи визначення доброякісності риб осетрових порід;
  •  правила виготовлення натуральних напівфабрикатів і січеної маси з риби, яловичини, свинини, баранини;
  •  рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів, що потребують основної, комбінованої та допоміжної теплової обробки;
  •  вимоги до їх якості, терміни та умови їх зберігання, відпуску; рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів української кухні, оформлення та реалізацію готових страв і кулінарних виробів;
  •  вплив кислот, солей та жорсткої води на тривалість теплової обробки продуктів;
  •  характеристику різних видів столового посуду, правила підбору посуду та подачі різних груп страв;
  •  правила організації раціонального та безпечного харчування; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
  •  технічні вимоги безпеки праці;
  •  правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни;
  •  правила користування нормативно–технологічними документами.
 Повинен уміти
  • Виготовляти та порціонувати напівфабрикати з риби, яловичини, свинини, баранини.
  •  Здійснювати підготовку риби осетрових порід до теплової обробки.
  •  Готувати птицю для варіння та смаження.
  •  Готувати страви та кулінарні вироби масового попиту із застосуванням різних способів теплової кулінарної обробки.
  •  Виготовляти холодні страви та закуски: салати овочеві, з м’ясом, вінегрети, рибу під маринадом, холодці тощо.
  •  Варити бульйони (м’ясні, м’ясо-кісткові, рибні, грибні) та супи (заправні, пюреподібні, холодні, солодкі, молочні).
  •  Готувати різні види пасерування та соусів на бульйонах, молоці, сметані.
  •  Готувати другі страви з м’яса, риби, овочів, круп у вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді (м'ясо відварне, рибу відварну, смажену, парову, овочі фаршировані, запіканки з овочів, круп, молочні страви тощо).
  •  Готувати гарячі та холодні напої, солодкі страви.
  •  Готувати прісне здобне, дріжджове тісто, формувати та випікати з нього вироби. Видавати виготовлені страви.
5123 Офіціант, кваліфікація – четвертий розряд



Завдання та обов’язки
  • Обслуговує споживачів у закладах харчування зі складною сервіровкою столів, прийманням замовлень від споживачів. Готує зал до обслуговування.
  • Отримує посуд, прибори, білизну і здає їх після закінчення зміни.
  • Прибирає столи.
  • Здійснює попередню сервіровку столів залежно від виду обслуговування.
  • Надає споживачам допомогу під час вибору страв і напоїв, рекомендує напої до страв, подає їх на столи.
  • Розраховує споживачів, виписує рахунок на бланку встановленої форми.
  • Здає виручку в касу підприємства в установленому порядку.
  • Обслуговує весілля, товариські зустрічі, вечори відпочинку, ювілеї тощо на підприємствах громадського харчування, на підприємстві замовника та вдома.
Повинен знати:
  • види обслуговування споживачів та сервіровки столів у ресторанах, кафе та барах з включенням у меню виготовлених на замовлення та фірмових страв, напоїв, кондитерських виробів;
  • види та правила сервіровки столів та обслуговування різноманітних урочистостей за замовленнями підприємств, організацій, окремих споживачів;
  • асортимент, кулінарні характеристики, правила подавання страв та ціни на них;
  • види, призначення та вимоги до посуду, приборів, білизни, що використовуються;
  • порядок їх отримання та здавання;
  • правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в технологічному процесі;
  • правила етикету під час обслуговування споживачів;
  • порядок розрахунків зі споживачами за готівку та у безготівковому порядку;
  • правила ведення обліку та здавання виручки;
  • правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
7122 Муляр, кваліфікація – четвертий розряд



Завдання та обов’язки

Виконує роботи середньої складності під час кладки та ремонту кам’яних конструкцій будов, мостів, промислових та гідротехнічних споруд.

Повинен знати:
  • способи кладки стін середньої складності;
  • способи кладки стін простої складності з одночасним облицюванням;
  • способи кладки стін полегшених конструкцій;
  • способи кладки із склоблоків;
  • способи монтажу збірних елементів та деталей середньої маси;
  • армування цегляних стін та перегородок;
  • способи стропування та закріплювання елементів, що монтуються.
7122 Муляр, кваліфікація – четвертий розряд



Завдання та обов’язки

Виконує роботи середньої складності під час кладки та ремонту кам’яних конструкцій будов, мостів, промислових та гідротехнічних споруд.

Повинен знати:
  • способи кладки стін середньої складності;
  • способи кладки стін простої складності з одночасним облицюванням;
  • способи кладки стін полегшених конструкцій;
  • способи кладки із склоблоків;
  • способи монтажу збірних елементів та деталей середньої маси;
  • армування цегляних стін та перегородок;
  • способи стропування та закріплювання елементів, що монтуються.
7436 Швачка, кваліфікація – третій розряд



Завдання та обов’язки
  • Виконує на машинах або вручну операції простої складності з пошиття виробів із різних матеріалів.
  • Контролює відповідність кольору деталей виробів, прикладних матеріалів, ниток.
Повинен знати:
  • методи та прийоми виконання операцій простої складності;
  • типи швів;
  •  види й властивості матеріалів;
  • будову устаткування, яке обслуговується.