5123 Офіціант, кваліфікація – четвертий розряд
Завдання та обов’язки
- Обслуговує споживачів у закладах харчування зі складною сервіровкою столів, прийманням замовлень від споживачів. Готує зал до обслуговування.
- Отримує посуд, прибори, білизну і здає їх після закінчення зміни.
- Прибирає столи.
- Здійснює попередню сервіровку столів залежно від виду обслуговування.
- Надає споживачам допомогу під час вибору страв і напоїв, рекомендує напої до страв, подає їх на столи.
- Розраховує споживачів, виписує рахунок на бланку встановленої форми.
- Здає виручку в касу підприємства в установленому порядку.
- Обслуговує весілля, товариські зустрічі, вечори відпочинку, ювілеї тощо на підприємствах громадського харчування, на підприємстві замовника та вдома.
Повинен знати:
- види обслуговування споживачів та сервіровки столів у ресторанах, кафе та барах з включенням у меню виготовлених на замовлення та фірмових страв, напоїв, кондитерських виробів;
- види та правила сервіровки столів та обслуговування різноманітних урочистостей за замовленнями підприємств, організацій, окремих споживачів;
- асортимент, кулінарні характеристики, правила подавання страв та ціни на них;
- види, призначення та вимоги до посуду, приборів, білизни, що використовуються;
- порядок їх отримання та здавання;
- правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в технологічному процесі;
- правила етикету під час обслуговування споживачів;
- порядок розрахунків зі споживачами за готівку та у безготівковому порядку;
- правила ведення обліку та здавання виручки;
- правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.