5123 Офіціант, кваліфікація – четвертий розряд

Завдання та обов’язки

  • Обслуговує споживачів у закладах харчування зі складною сервіровкою столів, прийманням замовлень від споживачів. Готує зал до обслуговування.
  • Отримує посуд, прибори, білизну і здає їх після закінчення зміни.
  • Прибирає столи.
  • Здійснює попередню сервіровку столів залежно від виду обслуговування.
  • Надає споживачам допомогу під час вибору страв і напоїв, рекомендує напої до страв, подає їх на столи.
  • Розраховує споживачів, виписує рахунок на бланку встановленої форми.
  • Здає виручку в касу підприємства в установленому порядку.
  • Обслуговує весілля, товариські зустрічі, вечори відпочинку, ювілеї тощо на підприємствах громадського харчування, на підприємстві замовника та вдома.

Повинен знати:

  • види обслуговування споживачів та сервіровки столів у ресторанах, кафе та барах з включенням у меню виготовлених на замовлення та фірмових страв, напоїв, кондитерських виробів;
  • види та правила сервіровки столів та обслуговування різноманітних урочистостей за замовленнями підприємств, організацій, окремих споживачів;
  • асортимент, кулінарні характеристики, правила подавання страв та ціни на них;
  • види, призначення та вимоги до посуду, приборів, білизни, що використовуються;
  • порядок їх отримання та здавання;
  • правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в технологічному процесі;
  • правила етикету під час обслуговування споживачів;
  • порядок розрахунків зі споживачами за готівку та у безготівковому порядку;
  • правила ведення обліку та здавання виручки;
  • правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.